Dažādas gardas šašlika marinādes

Vasarā vismaz katru nedēļas nogali varat rīkot piknikus un gillēšanas svētkus. Atliek tik uzkrāt garšīgu gaļas marināžu receptes. Katram sevi cienošam grillēšanas meistaram krājumā ir ne viena vien recepte. Piedāvāju apspriest dažādus marināžu veidus un to pagatavošanas smalkumus.
Kāda liemeņa daļa ir piemērota grillēšanai?
Pirmkārt, jāizvēlas kvalitatīva gaļa, pretējā gadījumā pat izsmalcinātākā marināde būs nederīga. Vislabāk piemērota jaunu dzīvnieku gaļa, svaiga un ar nelielu tauku daudzumu. Gatavā ēdiena maigums ir atkarīgs arī no tā, kura gaļas daļa tiek izmantota.
Cūkgaļa
Visgaršīgākais šašliks iznāk no kakla karbonādes un krūtiņas. Šajās vietās dzīvnieka muskuļi ir ļoti vāji attīstīti, tāpēc gaļa ir mīksta. Turklāt kakla karbonādē ir labs tauku slānis, kas gatavošanas laikā izkusīs un neļaus gabaliņiem izžūt no karstuma.
Var izmantot arī fileju, bet tajā gandrīz nav tauku, tāpēc pastāv iespēja, ka šašliks izrādīsies nedaudz sauss.
Viscietākā gaļa ir aizmugurē. Ja jūs joprojām nolemjat to izmantot, tad gabaliņi būs jāmarinē diezgan ilgu laiku.
Liellopu gaļa
Labākā liellopu gaļas daļa grillēšanai ir lāpstiņa. Der arī fileja, biezā maliņa un kakliņš, galvenais, lai gabaliņi nav liesi, ar tauku slāņiem.
Aitas gaļa
Grillēšanai noder jēra jostasvieta un pleca augšdaļa. Ja vēlaties pagatavot īstu jēra šašliku, tad ņemiet jaunu jēra šķiņķi.
Jēra gaļas gabalus uz iesma bieži ietin ar trekniem astes taukiem, lai gaļa būtu vēl sulīgāka.
Gaļas svaigumu var noteikt pēc trim parametriem:
Dažām receptēm pietiek pat ar trim stundām. Šajā gadījumā gaļai maigumu piešķirs svaigi spiesta kivi, granātābolu vai ananāsu sula, kā arī rīvēta citrona miziņa. Ar melniem pipariem un maltām ķimenēm gaļa kļūst maigāka. Bet etiķis jālieto uzmanīgi. Pārāk daudz etiķa nomāc gaļas garšu un padarīs to ļoti sausu un stingru.
gaļai ir vienmērīga gaiša krāsa;
patīkama smarža;
blīva un elastīga mīkstuma struktūra – pēc nospiešanas ar pirkstu iespiedums ātri pazūd.
Cik ilgi marinēt gaļu?
Šašliku cienītāji nav vienisprātis par to, cik ilgi gaļu paturēt marinādē. Lai gaļa pareizi iemarinētos, kļūtu mīksta, ledusskapī tas jātur vidēji 12 stundas.
Neaizmirstiet marinādei pievienot savas iecienītākās garšvielas: melnos un sarkanos piparus, koriandru, kaltētus un svaigus garšaugus, čilli, baziliku vai lauru lapu. Vienkārši nejauciet garšvielas no dažādām receptēm – rezultāts var neattaisnot cerības. Un, lai nekļūdītos, veikalā varat iegādāties gatavu universālu garšvielu maisījumu.
Labākie trauki šašlika marinēšanai ir emaljēti vai stikla trauki. Alumīnija pannas labāk nelietot, jo gaļa var uzsūkt metālu oksīdus un piedos nepatīkamu garšu.
Sīpolu pamatrecepte.
Vienkāršākā šašlika marināde tiek pagatavota no sīpoliem. Šī recepte ir lieliski piemērota cūkgaļai, jēra gaļai un liellopu gaļai. Bet maigai vistas gaļai tas būs skarbs.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 1 kg
- sīpols – 700 g
- melnie pipari – 1 tējk
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Gaļu sagriež 4-5 cm lielos gabalos.
Sīpolu nomizo, sarīvē uz smalkās rīves, izlaiž caur gaļas mašīnu vai sasmalcina blenderī. Ir svarīgi, lai rezultāts būtu šķidra sīpolu biezputra.
Sīpolu maisījumam pievienojiet melnos piparus. Gaļu labāk sālīt pirms likšanas uz oglēm, lai sāls neizvelk lieku sulu no gaļas. Koriandrs, rozmarīns, baziliks un kumīns veiksmīgi papildinās šo gaļas marinādi.
Atstājiet gaļu marinēties 5-6 stundas.
Tieši pirms gaļas gatavošanas jums pilnībā jāatbrīvojas no sīpolu, sālīt gaļu pēc garšas – un varat cept.
Klasiskā marināde ar etiķi
Visbiežāk cūkgaļu izvēlas gatavošanai uz oglēm. No visiem gaļas veidiem tā ir visvieglāk lietojama un ir pieejama gandrīz jebkurā veikalā. Un šī klasiskā etiķa marinādes recepte ir lieliski piemērota cūkgaļai.
Sastāvdaļas:
- cūkgaļas kakla karbonāde – 1,5 kg
- sīpols – 3 gab.
- etiķis 9% – 2 ēd.k. l.
- ūdens – 1 glāze
- cukurs – 0,5 tējk
- lauru lapa – 5 gab.
- malti melnie pipari – 0,5 tējk.
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Ja vēlas, to var sagriezt gredzenos.
Sajauciet etiķi un glāzi ūdens.
Pievienojiet cukuru, sāli un melnos piparus un samaisiet.
Gaļu sagriež mazos gabaliņos, liek lielā katliņā.
Pievieno sasmalcinātu sīpolu, pārlej ar etiķa šķīdumu.
Liek lauru lapu un liek ledusskapī uz vismaz 2 stundām, bet vēlams uz nakti.
Minerālūdens marināde.
Šašlika gatavošanai labāk izmantot vienkāršāko minerālūdeni. Starp citu, marinādē esošajam minerālūdenim var pievienot nedaudz citrona sulu. Tad marinēšanas laiks tiks samazināts līdz 1 stundai.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 2 kg
- minerālūdens – 2 l
- sīpols – 2 gab.
- augu eļļa – 50 ml
- melnie pipari – 1 tējk
- timiāns – pēc garšas
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Sīpolu nomizo un sagriež pusgredzenos vai gredzenos.
Gaļu sagriež mazās porcijās un liek katliņā, pārkaisa ar sīpoliem.
Ielejiet minerālūdeni, augu eļļu. Pievieno melnos piparus un timiānu. Samaisiet.
Liek ledusskapī uz 4 stundām.
30 minūtes pirms gaļas cepšanas pievieno sāli, samaisa.
Marināde tomātu sulā.
Tomātu mērce un šašliks ir šī žanra klasika. Šī marināde īpaši labi sader ar cūkgaļu un liellopu gaļu. Mēs jums pastāstīsim, kā no tomātiem pagatavot marinādi gaļai. Starp citu, etiķa vietā var paņemt 100 ml sausā baltvīna, būs vēl garšīgāk.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 1,5 kg
- sīpols – 2 gab.
- tomāti – 0,5 kg
- ābolu etiķis – 100 ml
- melnie pipari – 1 tējk
- koriandrs – pēc garšas
- muskatrieksts – pēc garšas
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Izspiediet sulu no svaigiem tomātiem. Jums vajadzētu iegūt apmēram 300 ml šķidruma.
Samaisiet tomātu sulu ar ābolu etiķi.
Sajauciet melnos piparus, koriandru un muskatriekstu.
Gaļu sagriež mazos gabaliņos, iemaisa ar iegūto garšvielu maisījumu.
Sīpolu nomizo un sagriež gredzenos.
Gaļu liek dziļā traukā, starp gaļu saliek sīpolus un tad pārlej ar tomātu sulas un etiķa maisījumu. Lai šašliks labi iemarinētos, tas uz nakti jāatstāj ledusskapī.
Kefīra marināde
Daži ir skeptiski par kefīra bāzes gaļas marinādi. Tomēr, pateicoties viņam, gaļa ir īpaši maiga, sulīga un garšīga. Šo marinādes iespēju var izmantot, lai pagatavotu cūkgaļu, liellopu gaļu un vistu.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 1,5 kg
- kefīrs 2,5% – 500 ml
- sīpols – 500 g
- melnie piparu graudi – 5 gab.
- apiņi-suneli – 0,5 ēd.k. l.
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Smalki sagrieziet sīpolu un viegli samīciet.
Pievienojiet tai melnos piparus, sāli un suneli apiņus. Ielejiet atdzesētu kefīru.
Ar maisījumu pārlej gaļas gabaliņus. Rūpīgi samaisiet.
Liek ledusskapī uz vismaz 3 stundām.
Universāla marināde ar granātābolu sulu.
Gardēži uzskata granātābolu marinādi gaļai par vienu no labākajām. Tas ne tikai veiksmīgi izceļ smalkas garšas notis, bet arī padara maigu pat visstingrāko gaļu. Piparmētru pēc vēlēšanās var aizstāt ar citiem zaļumiem.
Granātābolu marināde ir daudzpusīga un lieliski papildinās jebkuru gaļu.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 1,5 kg
- sīpols – 1 gab.
- piparmētra – 1 ķekars
- koriandrs – 1 ķekars
- melnie pipari – 1 tējk
- sāls – pēc garšas
- granātābolu sula – 2 glāzes
- degvīns – 50 ml
Gatavošanas metode:
Gaļu sagriež porcijās.
Sīpolu nomizo un sagriež mazos kubiņos.
Piparmētru smalki sagriež, apvieno ar sīpoliem.
Svaigām sastāvdaļām pievieno melnos piparus, sāli, samaisa.
Rūpīgi ierīvējiet maisījumu gaļas gabaliņos.
Gaļu kopā ar zaļumiem un sīpoliem liek traukā, pārlej ar granātābolu sulu un degvīnu.
Marinēt ledusskapī nakti.
Medus, sinepju marināde.
Pēc daudzu cienītāju domām, ātrākā gaļas marināde ir medus, sinepes. Tās īpatnība ir tāda, ka sagatavei vispār nav nepieciešama marinēšana. Gaļu var sagatavot tieši pirms cepšanas.
Pats labākais, ka šī marināde ir apvienota ar jēra gaļu. Tomēr tas ir diezgan piemērots arī liellopu gaļai un cūkgaļai.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 1,5 kg
- sinepes – 1 ēdamkarote. l.
- medus – 1 ēd.k. l.
- maltas ķimenes – 1 tējk
- melnie pipari – 1 tējk
- apelsīni – 1 gab.
Gatavošanas metode:
Sajauc sinepes, medu, maltās ķimenes, melnos piparus.
Pievienojiet viena apelsīna miziņu.
Visas sastāvdaļas sablenderēt viendabīgā masā.
Gaļu sagriež gabaliņos.
Pirms cepšanas visus gaļas gabalus kārtīgi apziež ar mērci, saver uz iesmiem un liek uz grila.
Marināde ar sojas mērci
Šī marinādes recepte ir labi piemērota cūkgaļai un jēram. Pēc izvēles sojas mērcei varat pievienot 1 ēdamk. l. medus vai tikpat daudz cukura.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 2 kg
- sojas mērce – 200 ml
- ķiploki – 4 krustnagliņas
- citroni – 0,5 gab.
- sinepes – 50 g
- melnie pipari – pēc garšas
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Izspiediet sulu no pus citrona, izlaidiet ķiplokus caur spiedi, samaisiet.
Pievienojiet sinepes, sojas mērci, sāli un melnos piparus un samaisiet.
Saliek gaļu traukā
Ielejiet sinepju-sojas maisījumu un atstājiet vismaz 3 stundas.
Marināde ar alu
Alus marinādei labi piestāv jebkura sarkanā gaļa – cūkgaļa, liellopa gaļa, jēra gaļa. Lai iegūtu pikantu garšu, pievienojiet savam alus maisījumam koriandru vai timiānu.
Sastāvdaļas:
- gaļa – 1,5 kg
- tumšais alus – 500 ml
- sīpols – 2 gab.
- ķiploki – 4 krustnagliņas
- augu eļļa – 50 ml
- lauru lapa – 3 gab.
- malti sarkanie pipari – pēc garšas
- malti melnie pipari – pēc garšas
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Sīpolu nomizo un sagriež gredzenos.
Ķiplokus nomizo un izspiež caur spiedi.
Dziļā bļodā ielieciet ķiplokus, sīpolus, ielejiet tumšo alu un augu eļļu.
Pievienojiet abu veidu piparus un sāli. Samaisiet.
Gaļu sagriež mazos gabaliņos un liek alus maisījumā, pievieno lauru lapu.
Liek marinēties uz 4-5 stundām ledusskapī.
Sarkanvīna marināde.
Gardu marinādi gaļai iegūst no sausa sarkanvīna. Tas vislabāk sader ar liellopu gaļu.
Sastāvdaļas:
- liellopu gaļa – 2 kg
- sausais sarkanvīns – 200 ml
- melnie pipari – 1 tējk
- pikantā adžika – 1 tējk
- sāls – pēc garšas
- suneli apiņi – 1 šķipsniņa
Gatavošanas metode:
Katliņā sajauc melnos piparus, suneli apiņus un pikanto adžiku.
Ielejiet sarkanvīnu un nepārtraukti maisot, karsējiet maisījumu uz lēnas uguns, neļaujot tam vārīties.
Gaļu sagriež porcijās, pārlej ar marinādi. Atstāj marinēties vismaz 3 stundas.
Kad laiks ir pagājis, sāliet gaļu – un varat cept.
Marināde vistas šašlikam.
Kā bonusu savai izvēlei pievienoju marinādi vistas šašlikam. Ir svarīgi arī izvēlēties pareizo daļu. Fileja būs pārāk sausa, tāpēc izvēlieties vistas šķiņķīšus bez kauliem, bez ādas.
Kā pagatavot marinādi vistas gaļai? Skābpiena bāze padarīs to ļoti maigu un sulīgu. Derēs airāns, rūgušpiens vai pat dabīgais jogurts bez piedevām.
Sastāvdaļas:
- vistas šķiņķis bez kauliem un ādas – 1 kg
- airāns – 300 ml
- baltie pipari – 0,5 tējk
- koriandrs – ¼ tējk
- ķimenes – ¼ tējk
- sāls – pēc garšas
Gatavošanas metode:
Sasmalciniet baltos piparus, koriandru un ķimenes. Apgrauzdē tos sausā pannā 1 minūti.
Ieberiet garšvielu maisījumu dziļā traukā un ielejiet 300 ml airāna.
Vistas liek marinādē, samaisa.
Atstāj ledusskapī uz 2 stundām.
Sāliet vistu pēc garšas un samaisiet pirms cepšanas.
Šajā variantā šašliku var uzskatīt par diētisku ēdienu.
Vai Tu zini labu marinādi? Padalies ar to un iesūti mums uz e-pastu – info@rankasdums.lv