Speķis kūpināšanai



Kūpināts speķis ir labi pazīstams gardums, kuru mīl gan pieaugušie, gan bērni. Un leģendas stāsta par šī produkta priekšrocībām. Taču ne katrs kūpināts speķis ir vienlīdz garšīgs. Ir svarīgi pareizi izvēlēties un iesālīt speķi.

Kā izvēlēties speķi kūpināšanai?
Minimālais speķa biezums karstajai kūpināšanai ir 4 cm.. Ja ņem plānāku, sanāk sauss, kas diez vai patiks. Bet nav vērts ņemt arī pārāk biezus gabalus, tad ātri pazūd taukos un vidus paliek jēls.

Izvēlieties tīrus speķa gabalus vai ar liesuma kārtu – tas pēc gaumes. Gan vienu, gan otru variantu var pagatavot garšīgi. Iesaku izvēlēties krūtiņu vai pavēderi, tie ir ideāli piemēroti karstai kūpināšanai. Ādai jābūt mīkstai un tīrai, tādā gadījumā tā labi iesālīsies un pēc kūpināšanas būs maiga. Izvēlieties balto speķi, šī krāsa norāda uz produkta svaigumu. Dzeltenīga nokrāsa norāda, ka cūka ir veca.

Speķa sālīšanas process karstai kūpināšanai
Sālīšanai iesakām speķi sagriezt apmēram 30 cm lielos gabaliņos, katrā vēlams izdarīt iegriezumu un ievietot ķiploka daiviņas. Sajauc melnos, sarkanos, baltos piparus, sāli, sasmalcinātas lauru lapas. Ja jums patīk krustnagliņu un citu garšvielu garša, pievienojiet tās maisījumam. Iegūto sastāvu vēlams mīcīt ar rokām vai karoti, lai tas iegūs bagātīgu aromātu.

Ierīvē iegūto maisījumu katrā cūkgaļas gabalā. Iesaku neekonomēt uz sāls rēķina. Speķis paņems tik daudz, cik nepieciešams, taču pastāv risks, ka šis produkts būs par maz sālīts. Gabalus bagātīgi apkaisa ar garšvielām. Pēc tam speķi ievietojiet kastē, izklājot tos ar pergamentu papīra. Nosedziet ar vāku, lai nepiekļūst gaiss. Ļaujiet produktam nostāvēt 2-3 dienas, pēc tam to var kūpināt un baudīt gardu kūpinātu speķi.

Labu apetīti!

Novērtē šo rakstu!
[Total: 0 Average: 0]

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *