Kūpināta vista klasiskā

Vista klasiskajā marinādē kūpināta

Sastāvdaļas uz 10 vistām, svarā ap 1.6 – 1,9kg, savam skaitam vistu būs jāsadala sastāvdaļu daudzums.
Ūdens 5L
Sāls 500 g
Cukurs 140 g
Ķiploki 700 g
Lauru lapa 8 gab
Smaržīgie pipari 7 gab
Melnie pipari 25 g
Galda etiķis 9% 1,4L vai 175ml esences 70%
Krustnagliņas 6gab

Marinādes pagatavošana
Ieleju katliņā 5L ūdens, ieberu vajadzīgo daudzumu sāls un cukura, vāru ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazinu temperatūru līdz apmēram 80* un pieberu visas pārējās sastāvdaļas izņemot etiķi vai esenci un ķiplokus. Tā vāru aptuveni 15min ar katla vāku. Kad marināde ir atdzisusi, pievieno etiķi/esenci un ķiplokus. Atstāju istabas temperatūrā ievilkties uz 12h.

Marinēšana
Marinēšana man notiek, pārtikas, plastmasas 20l spainī. Spainī lieku vistas vienu uz otras, starpā liekot sasmalcinātos ķiplokus.. kad vistas visas saliktas, apleju ar marinādi.
Marinēju vistas parasti vismaz 24 – 36h, vēsā vietā ~8*, Ik pa 12h apmaisot un samainot vietām augšējās ar apakšējām.

Kūpinātava un sagatavošana
Kūpinātava man ir ”abas” 200L, ik reizi pirms sāku kūpināt, es 1h sildu ~ 150*, kūpinu tikai ar tīru alkšņu malku.

Kūpināšana
Ja vistas ir 1,6kg, vistas kūpinu 80*, 3.5h. Ja patīk stingrākas, sausākas, var laist līdz 4h.

Piezīmes
Viens no galvenajiem nosacījumiem, kūpināšanas procesa laikā nezaudēt temperatūru, ja temperatūra nokritīsies no 80 uz 50 un atkal cels augšā, ne tikai paildzināsies kūpināšanas laiks, bet arī āda paliks kā ”zole”

Novērtē šo rakstu!
[Total: 28 Average: 4.6]

4 komentāru

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *